Share
Get widget
miercuri, 15 februarie 2012
  1. Hotărârea privind revenirea la â în scrierea limbii române are implicaţii şi în scrierea unor verbe şi anume:

    • verbe de conjugarea a IV-a terminate la infinitiv în î se scriu:

-          la sfârşit cu –î, şi anume la infinitiv prezent (şi la modurile şi timpurile compuse cu acesta- viitor şi condiţional optativ prezent), la indicativ perfectul simplu persoana a III-a singular (el, ea coborî) şi la imperativ negativ persoana a II-a singular (nu coborî);

-          în interior cu â: indicativ prezent persoanele I şi a II-a plural (coborâm, coborâţi), perfect simplu persoanele I şi a II-a singular şi toate persoanele la plural (coborâi), mai-mult-ca-perfect toate persoanele (coborâsem), conjunctiv prezent persoanele I şi a II-a plural (să coborâm, să coborâţi), imperativ persoana a II-a plural (coborâţi), gerunziul coborând, participiul şi supin coborât;


    •  gerunziul verbelor de conjugări I, a II-a şi a III-a formate cu sufixul –ând se scrie cu â: cântând, având, tăcând, făcând, mergând, pierzând (verbele de conjugarea I în –ia (apropia, muia, tăia) au gerunziul în –ind: apropi-ind);

    •  la verbele care încep cu î- (a începe, a învinge), acesta se păstrează şi în interiorul cuvântului, la modurile la care forma negativă se realizează cu prefixul ne- (şi adverbele mai, prea): neîncepând, nemaiîncepând, neînceput.


  1.  Formele de indicativ prezent persoanele I singular şi plural şi a II-a plural ale verbului a fi se scriu şi se citesc cu u: sunt (pronunţare [sunt]), suntem (pronunţare [suntem]), sunteţi (pronunţare [sunteţi]).
 

  1.  Formele fără -ră- la indicativ mai-mult-ca-perfect plural sunt învechite/populare.


  1.  Imperativul negativ se formează de la infinitiv, de aceea la verbe ca a duce, a face, a fi, a zice, diferă de cel pozitiv: du/nu duce, fă/nu face, fii/nu fi, zi/nu zice etc.


  1.  Verbele de conjugarea I:

-          a agrea, a crea, a procrea, a recrea, a suplea păstrează vocala e din rădăcină înaintea sufixului de prezent: agreez, agreezi, agreează.

  

              OBS!  1) a continua are la indicativ şi conjunctiv prezent, persoana I singular, forma (eu) (să) continui (nu continuu). 

                              2) a da are imperfectul dădea, dar a reda „a descrie”- reda

                              3) a decerna trebuie conjugat cu –ez: (eu) (să) decernez (nu decern)
 

  1.  Verbele la conjugarea a II-a:
-          a avea are la conjunctiv prezent, persoana a III-a singular şi plural, forma (să) aibă (nu să aibe, să aivă);

-          a cădea, a părea, a plăcea, a prevedea, a scădea, a tăcea au la indicativ şi conjunctiv prezent, persoanele I şi a II-a plural, accentul pe desinenţă (să) cădem, (să) cădeţi (nu (să) cadeţi).


  1.  Verbele la conjugarea a III-a:
-          a bate, a duce, a face, a merge au la indicativul şi conjunctiv prezent, persoanele I şi a II-a plural, accentul pe temă: (să) batem, (să) bateţi (nu (să) bătem);

-          a scrie păstrează vocala e la indicativ şi conjunctiv prezent, persoanele I şi a II-a plural, şi la imperativ, persoana a II-a plural: (să) scriem, (să) scrieţi; scrieţi (nu scrim, scriţi).


  1.  Verbele de conjugarea a IV-a
-          se scriu la infinitiv prezent, precum şi la perfect simplu, persoana a III-a singular, cu un singur –i: a veni, (el) veni, dar la persoana I a aceluiaşi timp – cu –ii: (eu) venii.

-           a trebui are la indicativ prezent, persoana a III-a, forma trebuie, dar la conjunctiv prezent (să) trebuiască.

  

OBS! 1) a absolvi, inclusiv pentru sensul „a termina un an/o formă de învăţământ”, trebuie conjugat fără –esc: (eu) (să) absolv (nu (eu) (să) absolvesc).

           2) a mirosi are la indicativ prezent, persoana a III-a plural, forma (ei) miros (nu (ei) miroase).
Sa pastram Romania curata!

Persoane interesate

Blog Archive

Etichete

Blog
Bloguri, Bloggeri si Cititori
Bloglist.ro - lista blogurilor de calitate